Innan Freya började på dagis så var det många diskussioner på instagram etc om huruvida man kan ha barn på dagis när man är ledig eller inte.

Det var 2016 när Carin Da Silva fick sitt andra barn och hon skrev om att ha sin äldsta son på dagis när hon var mamma ledig som hon fick kommentarer som: ”man skaffar barn för att umgås med dom, inte lämna bort dom” etc etc. Ni kan läsa hennes svar på tal nedan:

Carin Da Silva barn på dagis

Jag håller med Carin! Och skitsamma vem man ”håller med”, men min poäng är att vill du ha din aktiva 1/2/3/4- åring hemma med dig och det nya syskonet för att du känner att du kan ge det stora barnet den aktivitet och stimulering hen behöver 12 timmar i sträck, och du tror det är det bästa för ditt barn, då ska du självklart ha barnet hemma!

Jag jobbar inte sedan jag blev gravid pga att i Tyskland har man vissa restriktioner när man är gravid på arbetsplatsen, och min arbetsgivare kan inte uppfylla dom kraven.

Så varför har jag Freya på dagis 5 timmar om dagen 3-5 dagar i veckan? För att jag inte vill umgås med min dotter?

Nej, jag har Freya på dagis för hon tycker om att gå dit. Och i hamburg har man rätt till 5 timmar per dag! Vill man ha barnen mer så ansöker man om det och för betala utefter vad man tjänar.

Freya blir fysiskt och mentalt stimulerad i 5 timmar, istället för att sitta i vagnen för att vara med mig när jag handlar, eller springa efter mig när jag städar eller sitter hos barnmorskan etc.

Och om man jobbar heltid och gå och handlar innan man hämtar barnen på dagis? Det diskuterar Manne och Nisse i pappapodden, avsnitt 251. “Träna innan hämtning”.

Det är inte heller ok tydligen. Men om man ska välja på att handla först och sedan hämta på dagis så man kan gå till lekparken innan det blir mörk, eller göra något annat roligt tillsammans innan middag och läggdags så handlar jag hellre själv innan än att ta med barnen. Och handlar jag själv tar det 15 minuter, tar man med Freya tar det betydligt längre! Men det är klart att det är roligt för barnen att följa med att handla ibland också, och nyttig att lära sig hur det går till och hur man beter sig i affärer! Jag säger inte att dom aldrig ska följa med. Jag säger faktiskt ingenting, jag tycker bara att det är larvigt att lägga sig i hur andra föräldrar gör, alla har sina anledningar och tankesätt!

Jag undrar också vad ni som tycker att man inte får ha barnen på dagis när man är ledig tycker att dom föräldrarna som jobbar jour, 24 timmars helger och nätter ska göra när dom har ledigt en måndag efter att ha jobbat lång helg/ natt skift. Vart drar man gränsen för vad ni tycker är ok för andra föräldrar att göra gällande dagistider för deras barn? Jag har bara lite svårt för moraltanter 🙄

Jag älskar min dotter över allt annat och att någon tycker att jag inte vill vara med min dotter för att jag ger henne en chans till mer utveckling och stimulering, det tycker jag är både konstigt och sorgligt❣️

Leave a Reply